Informasjon til nye brukersteder

Alt du trenger å gjøre for å komme i gang med salg og innløsing av gavekort i din butikk.

 1. Om dere ikke har gavekortløsningen integrert i kassen, må dere velge hvordan dere skal registrere betalinger med gavekort.

  Enten kan dere legge til en ny betalingsform (knapp) i kassen for digitale gavekort, eller så registrerer dere betaling med gavekort som kontantbetaling*.
 2. Alle brukersteder får en unik QR-koden som benyttes både for salg og innløsning av gavekort. Denne identifiserer dere som brukersted, og sørger for at betalinger med gavekort blir innbetalt til deres bankkonto.

  QR-koden bør plasseres godt synlig og lett tilgjengelig for kunder, da de må være i stand til å skanne QR-koden med egen mobiltelefon.

  Forslag til eksponering:
  – I en menyholder ved kassen
  – På en plakat bak kassen
  – Klistret direkte på bankterminal eller på en vippetass
  – Klistret direkte på kassedisken
 3. Så snart dere har bestemt hvordan gavekortinnbetalinger skal registreres, og funnet en egnet plass for butikkens QR-kode, er det klart for opplæring av de ansatte.

  – Alle må vite hvor man finner butikkens QR-kode
  – Alle må vite hvordan innbetalinger skal registreres på kassen
  – Alle må se instruksjonsfilmene
  – Alle må lese gjennom vanlige spørsmål og svar
  – Alle som tar dagsrapport må få tilgang til dagsrapport for gavekort

* Bakgrunn for å kunne bruke eksisterende kontantknapp i kasse for mottak av digitale gavekort

I utgangspunktet er dokumentasjon og bokføring av salg enkelt. Kontantsalg registreres og dokumenteres ved bruk av et kassasystem. Valg av betalingsform for salget påvirker verken dokumentasjon eller bokføring i særlig grad. Her viser vi hvorfor:

Kontantsalg er salg av varer og tjenester der kjøpers betalingsforpliktelse overfor selger gjøres opp ved levering, ved bruk av betalingskort eller kontanter som betalingsmiddel. Definisjonen av kontantsalg kan gi inntrykk av at det kun er salg som betales med betalingskort, sedler eller mynter som er kontantsalg. Dette er imidlertid ikke tilfelle. 

• Med betalingskort menes debetkort, kredittkort og faktureringskort 

• Med kontanter menes andre betalingsmidler enn betalingskort 

Kontanter omfatter på denne måten også nye betalingsformer, for eksempel Vipps, Stripe, PayPal, Klarna, kryptovaluta, mobilbetaling og betaling med smartklokker. Videre omfattes mer tradisjonelle betalingsmidler som bytte-, retur- og pantelapper, påfylte kundekort, gavekort, sjekker, lojalitets- og bonuspoeng mv. 

Kilde: https://www.bdo.no/nb-no/bloggen/hvordan-bokf%C3%B8re-salg-som-betales-med-vipps,-bonuspoeng-og-andre-moderne-metoder